Klapa „Furešti“ Zagreb dvama koncertima veselo obilježila 10 godina rada

Nastavljajući običaj da, pored uobičajenih tjednih i mjesečnih nastupa, svakih nekoliko godina održimo koncert – prije svega za naše obitelji, rodbinu i prijatelje, kao i za sve one koji su cijelo vrijeme uz nas – izveli smo u siječnju i veljači 2015. u Zagrebu čak dva koncerta. Rezultat je to u svakom slučaju povećanog interesa za našim koncertima i proširenja naše publike. Istini za volju, treba reći da je to dobrim dijelom zbog toga što su se u međuvremenu bitno povećale naše obitelji budući da su članovi klape „Furešti“ Zagreb osnovane 2004. godine kao dio „Udruge Marjan – udruge za očuvanje i promicanje hrvatske kulturne baštine“ i sami većinom postali muževi i očevi. Isto tako smo od studenata postali i zaposleni, što je dodatno povećalo naše krugove prijatelja. Ako tome pridodamo i da se prilično proširio glas kako naši koncerti traju kratko, zabavni su i opušteni, sadrže zanimljive goste i uvijek završavaju domjencima s našim vlastitim suhomesnatim proizvodima na kojima nastavljamo dugo u noć pjevati s publikom i gostima – nije potrebno dalje uvjeravati kako im se svi veselimo.

Prvi je koncert održan 31. siječnja u kazalištu KNAP na Peščenici, a drugi 7. veljače 2015. u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka. Peščenica je bila povratak tamo otkuda je sve počelo, kada su prije 10 godina (zar je već toliko prošlo!?) dečki nakon pjevanja u crkvenom zboru u kapelici na Volovčici odlučili krenuti sa samostalnim uvježbavanjem višeglasnog pjevanja, primajući naravno nove članove i prijatelje. Trešnjevka je pak bila iskorak u nove zagrebačke kvartove zahvaljujući ponajprije ravnateljici Centra koja nam je rado ustupila dvoranu i prostor za domjenak.

Upravo zbog toga što smo glazbeno započinjali u sklopu crkvenog pjevanja, koncerte smo otvarali duhovnim skladbama, svjedočeći s jedne strane o toj povezanosti, ali ujedno i podsjećajući na veze gregorijanskog, crkvenog i klapskog pjevanja kroz povijest razvoja klapske pjesme. Neposredno pred prvi koncert nas je doduše napala gripa i neki su se članovi klape jedva držali na nogama, ali su s voljom i osmijehom ipak uspješno odradili koncert. Bio je pripremljen danas možda manje rašireni repertoar klapskih pjesama poput „Švet Ivane o moga Trogira“, „Zvona moga grada“, „Moja kaleta“, „Ne budi me mati“, „Ponistra je drivo“, „Vratija se Šime“. Naravno, na kraju – kad iz publike čujete glasove „Tata, tata!“ – nije bilo moguće izbjeći završnu, sa zadovoljstvom izvedenu, toliko popularnu pjesmu „Vilo moja“.

Između izvođenih pjesama voditelj koncerta pripovijedao je o značenju tih pjesama, onome kako ih dečki doživljavaju ili su ih podsjetile na njihova djetinjstva, kao i s kojima su se najviše mučili u vježbanju, ali i anegdotama iz života klape. Željeli smo o svemu govoriti u humornom tonu, šaleći se na svoj račun, čemu su zasigurno doprinijele i fotografije koje su se projicirale prije koncerta izdvajajući brojne zanimljivosti s naših nastupa i posebno druženja. Osim tog životnog i već prije spomenutog glazbenog edukativnog karaktera, oba koncerta imala su i humanitarnu notu. Nastavak je to djelovanja udruge kako kroz projekt pjevanja u zagrebačkim domovima umirovljenika, tako i suradnju s udrugom „Vjera i svjetlo“, zajednicom koja okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje. Ovoga puta dobrovoljni prilozi s besplatnih koncerata bili su namijenjeni udruzi „Betlehem-Zagreb“, kao pomoć trudnicama i samohranim majkama koje su spremne roditi ili su rodile usprkos svim teškoćama kojima su izložene. Zahvaljujući dobroti svih koji su se odazvali pozivu, na oba su koncerta prikupljeni lijepi iznosi pomoći.

Veseli zbog toga što su koncerti uspješno održani, sa zadovoljstvom smo se nastavili družiti s našom publikom i gostima na domjencima nakon koncerata. Na Peščenici je to bilo u obližnjoj crkvi bl. Augustina Kažotića u kojoj dečki često pjevaju i imaju probe, gdje su nam se pridružili brojni župljani, a na Trešnjevci u sklopu dvorane, gdje je zasvirao i tamburaški sastav „Legende“ iz Velike kraj Požege, naši dragi prijatelji koji su bili gosti koncerta. E to je bila fešta!

Ostaje nam na kraju samo zahvaliti svima koji ste došli na koncert, nasmijali se, zapljeskali i zapjevali s nama za vrijeme koncerta kao i nakon njega, odnosno pomagali nam u pripremi i organizaciji. Svi smo od vas dobili mnogo poticaja za nove glazbene ideje i susrete, zato nas nastavite pratiti na našim internetskim stranicama i facebooku, ako već do vas ne dospije jedan od naših e-mailova! Do novih susreta, veselo vas pozdravlja klapa „Furešti“ Zagreb!

IMAG0854

Odgovori