IV SMOTRA KLAPA POD LATINSKIM IDROM – Murter 2014.

U subotu 27. rujna 2014. nastupili smo na smotri klapa u Murteru u sklopu manifestacije „17. Dani latinskog idra, Murter 2014.“.

PlakatPrekrasna manifestacija koja traje cijeli kolovoz i rujan s mnoštvom događaja vezanih uz kulturno-folklorno-povijesnu baštinu toga kraja. Manifestaciju organizira udruga „Latinsko idro Murter – Betina“ pod pokroviteljstvom općine i turističke zajednice Murter – Kornati.

Najveći naglasak je na autohtonu betinsku gajetu i latinsko jedro, tipično za mediteranske zemlje, koje se sve rijeđe koristi u plovidbi i potrebno je kako kažu u udruzi „mobilizirati posljednje idrače“ i objašnjavaju što je to rečenicom: „Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju. A u ishodištu svega toga je stajao brod. On je bio stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra. Kao i u knjizi Postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam. Latinsko idro – to smo mi.“ (više na http://www.latinskoidro.hr/ ).Zahvalnica

Bila nam je posebna čast nastupiti na ovom događaju. Zahvalni smo organizatorima i domaćoj klapi „Mela“ na ukazanom povjerenju i pozivu. Hvala im na iznimnoj gostoljubivosti i što su nam omogućili nastup s ponajboljim hrvatskim klapama od kojih smo imali priliku puno naučiti.

Doživljaj je upotpunilo sudjelovanje na nedjeljnjoj svetoj misi koju smo pjevali sa ženskom klapom Narenta iz Mostara.

Latinsko idroS Narentom

 

Odgovori