Nastup u Gabeli

Prošlo je već više od pola godine od našeg nastupa u Gabeli, ali sjećanja još nisu izblijedjela. Buletova rodica Slavica Eldić pozvala nas je da kao jedna od 4 klape nastupimo prije klape Maslina (glavnih gostiju večeri) u malom hercegovačkom mjestu Gabela koje pripada općini Čapljina, a nalazi se nedaleko od Metkovića. Gabela je poznata iz 80 godina prošlog stoljeća kada je povjesničar Robert Salinas Price ustvrdio da po svojim zemljopisnim značajkama odgovara ni više ni manje nego Homerovoj Troji. Iako to nije nikada dokazano selo je poznato preko noći te se zbog kulturnog značaja već nekoliko godina u njemu održava manifestacija “Jel’ Gabela gdje je prije bila” u organizaciji HKUD Gabela i mjesna zajednica Gabela. U sklopu nje jedna večer je rezervirana za nastup klapa.
Poziv na nastup Bule je glatko odbio jer nije mogao ni sanjati da bi se 31.07. u jeku sezone godišnjih odmora klapa mogla skupiti za jedan ovako ozbiljan nastup. Međutim mogućnost nastupa uz klapu Maslina, slobodno možemo reći, instituciju hrvatskog klapskog pjevanja, bila je jača i od obveza pa je većina članova izmijenila i prilagodila svoje planove te smo se 30.07. zaputili prema Hercegovini. Dan ranije smo došli jer je trebalo ispitati teren. Spavali smo u već legendarnoj obititeljskoj kući “Bule” koja je nepresušan izvor anegdota vezanih uz klapu. Nećemo ih sada navoditi jer bi se o tome mogla napisati knjiga pa ćemo se skoncentrirati na sam nastup. Samo ćemo reći da je trebalo podgrijati glasnice i prilagoditi ih na hercegovačku klimu (čitaj zrak, vino, ljude)…Neki su se prilagodili jače…na klimu… na kupalištu Kravica na Trebižatu, kod Vence i Buletovog rođaka Franje pa su idući dan dočekali spremniji.

U nedjelju popodne 31.07. došli smo do zidina starog grada u Gabeli gdje se održavala klapska večer. Već na tonskoj probi bilo je jasno da će to biti poseban nastup. Nikada prije, niti poslije nismo pjevali na bolje podešenom razglasu. Prvi puta sam doživio da tonac (kojemu na žalost ne znam ime) tijekom nastupa točno prepoznaje koji glasovi su preglasni, a koji pretihi i ujednačava razglas u skladu s time i to sve za vrijeme nastupa. To može samo vrhunski profesionalac obzirom da nas je prvi puta vidio. Nakon našeg nastupa kojim smo svi bili zadovoljni (pjevali smo “Moja jube” i “Projdi vilo”) ostali smo slušati klapu Maslina. U tom trenutku sam osobno (a i drugi članovi su mi to rekli) bio ponosan što sam dio te večeri. Pjevati s ljudima koji već preko 30 godina pjevaju zajedno (prvo u klapi Šibenik, a onda u Maslini) je definitivno dosadašnji profesionalni vrhunac “furešta”.  Tijekom zakuske koja je bila nakon nastupa imali smo priliku pričati s članovima klape Maslina i pokupiti pokoji vrijedan savjet. U ponedjeljak smo većina nas uzeli godišnji jer bi bilo prenaporno putovati, a Tinu su u nedjeljuodvezli u Metković na autobus pa je on direktno s autobusa išao na posao. Na nastupu nije bio Jukić koji je u zadnji čas morao otkazati. Uz nas na manifestaciji su nastupili klapa Signum Čapljina, ženska klapa Neum te muška klapa Knez Domagoj iz Dračeva.

Obzirom na prošlogodišnje iskustvo vjerujem da bi se odazvali i na evenutalni novi poziv da dođemo pjevati u Gabelu.

Branimir Karačić

Odgovori