IV SMOTRA KLAPA POD LATINSKIM IDROM – Murter 2014.

U subotu 27. rujna 2014. nastupili smo na smotri klapa u Murteru u sklopu manifestacije „17. Dani latinskog idra, Murter 2014.“.

PlakatPrekrasna manifestacija koja traje cijeli kolovoz i rujan s mnoštvom događaja vezanih uz kulturno-folklorno-povijesnu baštinu toga kraja. Manifestaciju organizira udruga „Latinsko idro Murter – Betina“ pod pokroviteljstvom općine i turističke zajednice Murter – Kornati.

Najveći naglasak je na autohtonu betinsku gajetu i latinsko jedro, tipično za mediteranske zemlje, koje se sve rijeđe koristi u plovidbi i potrebno je kako kažu u udruzi „mobilizirati posljednje idrače“ i objašnjavaju što je to rečenicom: „Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju. A u ishodištu svega toga je stajao brod. On je bio stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra. Kao i u knjizi Postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam. Latinsko idro – to smo mi.“ (više na http://www.latinskoidro.hr/ ).Zahvalnica

Bila nam je posebna čast nastupiti na ovom događaju. Zahvalni smo organizatorima i domaćoj klapi „Mela“ na ukazanom povjerenju i pozivu. Hvala im na iznimnoj gostoljubivosti i što su nam omogućili nastup s ponajboljim hrvatskim klapama od kojih smo imali priliku puno naučiti.

Doživljaj je upotpunilo sudjelovanje na nedjeljnjoj svetoj misi koju smo pjevali sa ženskom klapom Narenta iz Mostara.

Latinsko idroS Narentom